Tradicija i historija

Pisani tragovi svjedoče o hercegovačkim vinogradima i vinima najmanje tri hiljade godina, no tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje Hepokovih vina seže unatrag jednog stoljeća. Vinska priča najstarije vinarije u Bosni i Hercegovini počinje 1886. godine, iz vremena vladavine Austro-Ugarske monarhije,kada Zemaljska vlada osniva prvu voćarsko-vinogradsku stanicu u mjestu Gnojnice kod Mostara.
Po osnivanju su napravljene male organizacije, od kojih je svaka imala po nešto u svojoj nadležnosti, međutim iz praktičnih razloga javlja se ideja kako sve razgranate jedinice treba spojiti u jednu veliku fabriku. Tako dolazi do okrupnjavanja i specijalizacije poljoprivredne proizvodnje, tj. formira se Hercegovina Poljoprivredni Kombinat, poznatiji po svom skraćenom nazivu kao „Hepok“. Pored vinarije, u sastavu Hepoka egzistirala je destilerija i fabrika za proizvodnju sokova, a prepoznatljiv proizvod je prirodna rakija „Loza“ i "ekstra Loza" koja je ujedno bila sinonim za Hepok.
Privremeni zastoj u radu dogodio se početkom 90-ih godina, zbog ratnih zbivanja na našim prostorima, do oktobra 2008. godine, tj. do ulaska privatnog kapitala kompanija „Amko komerc“ iz Sarajeva i „Vino Župe“ iz Aleksandrovca.

Danas Hepok posluje kao kombinat koji u svom sastavu sadrži:
1. fabriku za preradu voća i proizvodnju sokova, sirupa, džemova i kiselog programa
2. fabriku za preradu grožđa i proizvodnju vina
3. destileriju
4. agrarnu proizvodnju.