Škola vina

Vino se ne pije, već se u vinu uživa. Zato svaki ljubitelj vina mora da zna osnove vinske kulture: Vino je piće koje se najbolje slaže sa hranom, jer se dopunjuje sa njom.Vino uzdiže okus hrane i doprinosi boljem raspoloženju za stolom. Pravilo je da uz bijela mesa ide bijelo vino, a uz tamna mesa crno vino. Ne ide uz bistre juhe i salate, odnosno sve što je začinjeno octom ili limunovim sokom. Uz svježe bijele sireve služi se bijelo vino, dok uz ponomasne sireve idu razna crna vina.

Bijela se serviraju prije crnih, a tijekom obroka ide se od mlađih prema starijim i od suhih prema slatkima.
Vino se servira u čašama od ravnog, glatkog, tankog i bezbojnog stakla. Čaše za crno vino su okruglaste, pri vrhu sužene kako bi se miris duže zadržao a buke razvio. Čaše za bijela vina su istog oblika, ali su na vrhu otvorene.

Crno vino se servira na temperaturi od 15 do 18 ◦C, a bijelo od 5 do 8 ◦C. Vino se smije nadolijevati, a čaša nikada ne smije biti prepuna. Jezik sommeliera treba znati dešifrirati. Npr. kada sommelier ustvrdi da je vino toplo, znači da je visokoalkoholno, a ne temperaturno toplo. Kad bismo samo rekli da je vino dobro, ni to ne bi mnogo značilo onome tko ga nije probao. Ono objektivno može biti dobro, ali se gostu ne mora svidjeti.