Marmelade i džemovi

Marmelade i džemovi, izuzimajući miješanu marmeladu, se proizvode uglavnom od jedne vrste voća kao što su breskva, marelica, šljiva, šipurak i višnja. Jedino miješana marmelada predstavljaju spoj plemenitih vrsta voća, koje se dodaju u različitim odnosima radi postizanja dobrog okusa i odgovarajuće boje.
U asortimanu imamo džem od kupina i džem od jagoda. U našoj praksi 90% marmelada i džemova se dobijaju iz voćne kaše dobivene od prerađenogvoća u toku sezone što omogućava kontinuiranu proizvodnju u toku cijele godine.

Postupak proizvodnje marmelada i džemova obuhvata dva procesa:
proizvodnja propasirane kaše i
ukuhavanje kaše uz dodatak šećera, pektina i kiseline.

Nakon postizanja suhe materije u gotovom proizvodu (preko 67%) proizvod se topao puni u staklenu ambalažu zapremine 0,85 kg i 0,45 kg. Trenutno se u Hepoku proizvodi pet različitih okusa marmelda i dva okusa džemova, sa pakovanjem od 450g i 850g u staklenoj ambalaži.