Sorte Blatina i Žilavka su se pokašavale uzgajati na vinogradima širom Evrope, međutim krajnji produkt nije bio isti, te se došlo do zaključka da jedino u hercegovačkom klimatu i zemljištu Žilavka i Blatina daju ona svojstva koja ih čine posebnim.
Blatina je vino ljubavi,vjernosti i čekanja. Visoka kvaliteta Blatine znana je vijekovima, ona je iznimno rijetka sorta, jer za razliku od drugih dvospolnih sorti, ona ima samo ženski cvijet i zahtijeva posebnu njegu, a zbog te specifičnosti cvijeta dogode joj se i neplodne godine, ali kad rodi njeni teški grozdovi trsje saviju do zemlje.

Crna kao tamni kristal, boje poludragulja, sa ambicijom da na površini bljesne tamnoljubičastim sjajem, vjerovatno zaslužna što se na ovim prostorima crvena vina zovu crnima. Blatina je suho vino sa snažnom i zrelom strukturom tanina, dobro uravnoteženog i punog okusa sa tragovima bobičastog voća, veoma prepoznatljive arome. Servira se pri temperaturi od 18 °C.


Žilavka,je jedinstveno i zadivljujuće suho vino,vrhunske kvalitete, posebno odabrano i odnjegovano u podrumu. Karakteriše ga punoća kristalne zlatnozelenkaste boje, elegantna voćnost i dug okus koji traje, osebujnost, specifičan miris, te specifična snaga južnih vina. Poslužuje se na temperaturi između 10 -12 °C.

Žilavka je autohtona hercegovačka sorta od koje se proizvodi vino smijeha i pjesme, bez primisli i skrivene namjere. Pretpostavka je da njeno ime simboliziraju njene fine žilice, koje se naziru u doba pune zrelosti grožđa. Srednje kasna sorta koja dozrjeva krajem septembra.